1.jpg

Om retreaten

6 dagar av tystnad, medvetenhet & medkänsla

30 AUG - 4 SEPT 2021

ÄNGSBACKA, Molkom

Inga kommande evenemang för tillfället

När vi kommer till Ängsbacka inleder vi första dagen med en samling och lite grundläggande information. Därefter går vi in i Ädel tystnad, som vi håller fram tills fredag eftermiddag. Under denna period har du chansen att djupdyka i din egen praktik.

 

Med enkelhet och värme förmedlas visdomen från mångtusenåriga kontemplativa och mystiska traditioner, filtrerade genom modern vetenskap. 

 

Guidade meditationer varvas med kortare föreläsningar, på vägen mot en allt mer subtil verklighet och fördjupad medvetenhet.

 

Under retreatens gång praktiserar vi stillhetsmeditation (Shamata), hjärtats förmågor (Brahma Viras), Vipassana, mindfulness och self-inquiry. 

På kvällstid erbjuds frivilliga medvetandehöjande aktiviteter, såsom övningar inom social medvetenhetsträning, mantrasång och frigörande dans. 

 

Mellan aktiviteterna njuter vi av närande måltider, stillheten i naturen eller ett dopp i badtunnan.

Ett retreat som detta är en unik möjlighet att tillsammans och helhjärtat gå långt bortom vardagens brus och uppnå en djupare form av medvetenhet.

Varmt välkommen!

 

En dag på retreaten

Detta är ett exempel på hur dagarna under retreaten kommer att se ut.

 

Tiderna kan komma att ändras och aktiviteterna variera mellan dagarna, men med detta vill vi ge dig en övergripande känsla för hur retreaten är upplagd. Exakta scheman ges ut dag för dag under retreaten.

05:00-06:15 | Egen praktik i meditationssalen
meditation / yoga / qigong

 

6:30-7:30 | Meditation 

 

7:30-8:30 | Fri tid

 

8:30-9:30 | Frukost

 

9:30-12:30 | Föreläsning / Övning / Meditation

 

12:30-13:30 | Lunch 

 

13:30-15:00 | Fri tid

 

14:00-15:00 | Tid för samtal med lärarna

 

15:00-15:30 | Fika

 

15:30-16:30 | Meditation

 

16:30-18:30 | Föreläsning / Övning / Meditation 

 

18:30-20:00 | Middag & fri tid

 

20:00-21:00 | Frivillig aktivitet

social medvetenhetsträning / mantrasång / yoga / frigörande dans / bastubad

Praktisk information

NÄR, VAR, HUR

DATUM & TIDER:

Retreatet hålls måndag 30 augusti - 4 september 2021.

Vi startar 30/8  kl. 16.30 och avslutar den 4/9 efter lunch, ca kl. 13.30.

 

Incheckning kan ske från kl. 16 på måndagen 30/8.

ANGÅENDE CORONA-VIRUSET / COVID19

Självklart tar vi hänsyn till restriktioner kring Corona-viruset. Vi kommer att vara max 50 personer på plats (om denna restriktion fortfarande gäller i februari), kursgården städas extra noggrant och vi uppmanar dig att stanna hemma om du har någon form av förkylningssymtom. 

PLATS & BOENDE

Ängsbacka Kursgård

Nyeds-backa 511, 655 61 Molkom

 

Läs mer om Ängsbacka och boendet här

Ängsbacka.jfif

TA DIG TILL ÄNGSBACKA

MED BIL

Stockholm: Ta E18 mot Karlstad och Oslo. Take höger mot Väse/Molkom 20km innan Karlstad. Kör på väg 240 till Molkom. Ta höger i Molkom mot Karlstad i 2 km längsmed sjön tills du ser skylten Ängsbacka. Ta höger, kör 500 m och du är framme.

Göteborg: Väg 45 mot Karlstad. I Karlstad tar du väg 63 mot Filipstad/Ludvika. Molkom ligger 30 km norr om Karlstad. Precis efter skylten “Molkom” kommer du se skylten “Ängsbacka”. Ta vänster,kör 500 m och du är framme.

TÅG

Kommer du med tåg är närmsta station Karlstad. Därifrån buss till Molkom/Ängsbacka: 

Från Busstationen i Karlstad ta buss 300, 400 eller 401 till Molkom. Gå av vid stoppet Krakerud (stoppet precis innan du kommer till sjön) Där vid hållplatsen ser du en stor skylt till Ängsbacka. Följ vägen 500 meter. Tidtabell för lokala bussarna hittar du på www.varmlandstrafik.se

MAT

I priset ingår frukost, lunch, middag och fika. All mat som serveras är vegetarisk.


Vänligen uppge alla former av allergier eller specialkost vid din anmälan! Vi erbjuder mjölk- och glutenfria alternativ för dig som önskar. Vi kan inte garantera att tillfälliga dieter kan tillgodoses.

Image by Ella Olsson

FÖRBEREDELSER

Vi rekommenderar att du mediterar minst 20-30 min per dag i två veckor innan retreaten. Prova gärna de guidade meditationerna som finns här på sidan.
I övrigt behöver du inte förbereda dig på något särskilt sätt eller läsa in något material inför retreaten. 

ÄDEL TYSTNAD

Under retreaten observerar vi Ädel tystnad. Det innebär att vi inte pratar, söker ögonkontakt eller på annat sätt kommunicerar annat än vid yttersta nödvändighet. Genom att stänga ute mycket av den stimuli vi vanligtvis bombarderas med så får sinnet chansen att lugna ner sig, och vi kan därmed få en djupare upplevelse av meditationspraktiken. 

 

Observera att vi håller Ädel tystnad dygnet runt och över hela området, även i naturen, bastun, sovrummen etc.

SITTANDE

Vi kommer att utöva sittande meditation under flera timmar per dag. Det finns inga särskilda krav kring vilken position du väljer att sitta i. Det finns madrasser, kuddar, filtar och meditationsstolar (sittkuddar med ryggstöd – se bild) på plats till samtliga deltagare.

 

Om du behöver sitta på en högre stol, t.ex med hänsyn till knä- eller ryggproblem, vänligen uppge detta vid anmälan. Vid behov är det även helt okej att ställa sig upp eller lägga sig ner under meditationspassen.

 
 

INGEN KLÄDKOD

Vi har ingen särskild klädkod under retreaten. Vi rekommenderar att klä dig bekvämt och mjukt, och gärna med flera lager, så att du inte behöver känna dig varken frusen eller överhettad under meditationspassen.

MOBILFRIHET

Du kommer att bli rekommenderad att lämna din mobiltelefon till oss vid incheckning eller vid första samlingen, och du får tillbaka den efter avslutningen 4e september. Alla gemensamma ytor är skärmfria.

 

Tänk på att meddela din närhet om att du inte finns nåbar under retreatet.

NÖDNUMMER

Om du vill kunna bli nådd i nödsituationer av nära och kära, kan du lämna ut nummer till Pål 0733-903637 och Anders 0701-56 38 91‬ för nödsituationer. 

SKRIVA & LÄSA

Du har möjlighet att skriva anteckningar under retreaten, och då är vår inrådan att du framför allt håller dig till att skriva reflektioner och minnesanteckningar kring själva meditationspraktiken och föreläsningarna. 

 

Vi avråder dig från att läsa all form av litteratur, för att behålla fokus på din inre praktik. 

ATT TA MED DIG

Vi vill påminna dig om att packa med:

  • Sängkläder och handdukar

  • Väckarklocka (annat än mobilen)

  • Ficklampa/pannlampa 

  • Kläder och skor efter väder (det finns fina promenadstråk omkring kursgården)

  • Mjuka & bekväma kläder för meditation och övriga aktiviteter

  • En sjal, brukar vara skönt att kunna svepa omkring sig under meditationspassen

  • Träningskläder & promenadskor för egen motion

  • Badkläder – för dopp i badtunnan 

  • Egen meditationspall, sittkudde, yogamatta eller en favoritfilt om du vill

 

Lärare

Pål Dobrin

Huvudlärare

Pål är meditationslärare med bakgrund i biståndsarbete och studier av Internationell Kris och Konflikthantering vid Umeå Universitet.

Pål är grundare till CARE Meditation och han är vår huvudlärare under denna retreat. 

När Pål satt sin första tysta 10-dagars meditationsretreat för 25 år sedan föddes en kärlek till introspektionens konstform och sökandet efter sanning.

Detta sökande har tagit honom genom en rad olika visdomstraditioner och former av medvetenhetsträning. Under åren som gått sedan den första retreaten har Pål tillbringat mycket tid i tystnad på olika meditationscenter.

Det är kunskaperna och lärdomarna från detta som ligger till grund för CARE-kurserna, CARE Meditation och Meditationslärarprogrammet.

Pål är för tillfället creative director på Empaticus med ansvar för utvecklingen av digitala redskap ämnade att hjälpa människor som arbetar med andra människor att stärka sin medkänsla och resiliens.

Pål är även huvudansvarig för den medvetna undervisningen, en lärarutbildning med några av vår tids främsta experter inom mindfulness i skolan, vilken vänder sig till personal inom skola och föreningsliv som vill utveckla sin förmåga att väva in medvetenhetsökande övningar i undervisningen.

Anders Eriksson

Assisterande lärare

Anders Eriksson arbetar som meditationslärare och har sina huvudämnen inom kognitiv neurovetenskap, hälsopsykologi och coaching/motiverande samtal (MI) ifrån Göteborgs universitet och Skövde högskola.

 

Han har varit särskilt intresserad av meditationens påverkan på vår fysiologi, psykologi och som medvetenhetshöjare.

Anders kom ursprungligen in på meditation genom kundaliniyogan och har sedan dess mer övergått till buddhistiska meditationstraditioner och träning i “autentiskt relaterande” inom den sociala domänen.

Hans största intresse och bidragande inom medvetandeträningen är inom hälsopsykologin, den sociala, globala samt den sista domänen; “medvetenhet om medvetenheten”.
 

Frågor & Svar

För vem passar denna retreat?


Retreaten är utformad för dig som… * känner att du behöver stanna upp och återskapa en djupare kontakt med dig själv. * vill komma närmare en attityd av vänlighet och förståelse för dig själv, dina känslor och upplevelser. * vill utforska sinnet och medvetandets sanna natur. * vill lära dig att meditera med fokuserad uppmärksamhet och öppet hjärta. * har mediterat länge och längtar efter att nå en djupare nivå. Har du svårare psykiska problem såsom depression, svår ångest, obearbetade trauman etc., eller nyligen har varit med om en emotionellt svår händelse (t.ex en separation eller förlust av närstående) så rekommenderar vi framför allt personligt stöd och terapi, t.ex via supportgrupper, vårdcentral, psykiatrisk öppenvård eller privatpraktiserande terapeuter. Meditation kan vara ett gott komplement till, men inte en ersättning för personligt utformat stöd.
Jag är nybörjare på meditation, passar denna retreat för mig?


Det går bra att komma oavsett om du mediterat ett kort tag, eller kanske aldrig mediterat alls. Vi rekommenderar dock att du veckorna innan retreaten mediterar 20-30 min per dag. Prova gärna de guidade meditationerna som finns här på sidan. I övrigt behöver du inte förbereda dig på något särskilt sätt eller läsa in något material inför retreaten.
Vilken typ av meditation ingår under retreaten? Kommer vi att öva på mindfulness?


Under retreatens gång praktiserar vi stillhetsmeditation (Shamata), hjärtats förmågor (Brahma Viras), Vipassana, mindfulness och self-inquiry. Mindfulness är ett sätt att vara uppmärksam på – att vara fullt närvarande med en ickedömande attityd – och det kommer vi att praktisera. Men vi kommer även att gå bortom det som faller under begreppet Mindfulness idag. Vi kommer att börja från början med att träna på avslappning och på att fokusera vår uppmärksamhet. Därefter kommer vi att steg för steg gå vidare och utforska sinnet och medvetenheten, tills vi når en allt mer subtil verklighet.
Hur skiljer sig detta retreat från andra, såsom en Vipassana-kurs?


S.N Goenkas 10-dagars Vipassana-kurs och även många andra meditationsretreat och kurser följer en viss tradition och de lär ofta också ut enbart en eller ett par enstaka meditationstekniker. Under CARE-retreaten läggs mer fokus på att förklara gamla kontemplativa traditioner utifrån modern forskning, samt att vi introducerar flera olika meditationstekniker som du gradvis och systematiskt får utforska. När du åker härifrån har du med dig ett flertal tekniker som du kan välja att fortsätta praktisera när du kommer hem. Vi menar att det inte finns “den enda rätta vägen”, utan att var och en kan hitta sin egen väg till ökad medvetenhet.
Jag är intresserad av att gå Meditationslärarprogrammet CARE. Kan jag välja att först delta på denna retreat för att sen se om jag vill hoppa på programmet direkt efter?


Denna retreat inleder höstens omgång av Meditationslärarprogrammet, och ingår som en obligatorisk del av utbildningen. De som väljer att gå hela programmet kommer att stanna kvar ytterligare en dag efter att de övriga retreatdeltagarna har åkt hem. Om du är intresserad av att delta i programmet ber vi dig att ansöka till detta i förväg, dels för att kunna garantera dig en plats och dels för att vi inte vill att du ska ägna retreaten åt att fundera över ifall du ska hoppa på programmet eller inte. Har du några frågor är du alltid varmt välkommen att höra av dig, så kan vi ta ett samtal och diskutera just dina behov och funderingar! Läs mer och ansök till Meditationslärarprogrammet på www.meditationslararprogrammet.se

 
Inga kommande evenemang för tillfället

Early bird

1000 kr rabatt

7450 kr

Deltagaravgift inklusive boende & mat

BOKA SENAST 3 JANUARI

Ordinarie

8450 kr

Deltagaravgift inklusive boende & mat

Reducerat

20% rabatt

6760 kr

Deltagaravgift inklusive boende & mat

STUDERANDE / SJUKSKRIVEN / ARBETSSÖKANDE / PENSIONÄR